Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Polycystic ovary syndrome (PCOS) είναι μια συχνή κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπου που λειτουργούν οι ωοθήκες των γυναικών.
Τα 3 κύρια χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι:

  • ακανόνιστες περίοδοι – το οποίο σημαίνει ότι οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάρια (ωορρηξία)
  • πλεόνασμα ανδρογόνων – υψηλά επίπεδα «ανδρικών» ορμονών στο σώμα σας, που μπορεί να προκαλέσει φυσικά συμπτώματα όπως υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπο ή το σώμα.
  • πολυκυστικές ωοθήκες – οι ωοθήκες σας μεγεθύνονται και περιέχουν πολλούς σάκους γεμάτους με υγρό (ωοθυλάκια) που περιβάλλουν τα ωάρια (παρά το όνομα του συνδρόμου, δεν έχετε πραγματικά κύστες αν έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών)

Εάν εμφανίζετε τουλάχιστον 2 από αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να διαγνωστείτε με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια σοβαρή ενδοκρινοπάθεια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επηρεάζει 4%–20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκόσμια. Έως 10% των γυναικών που επισκέπτονται τον γυναικολόγο διαγιγνώσκονται με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Σε μερικές Ευρωπαϊκές μελέτες, ο επιπολασμός του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει αναφερθεί να είναι 6.5-8%.

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι άγνωστη, αλλά συμβαίνει συχνά σε οικογένειες. Σχετίζεται με ανώμαλα ορμονικά επίπεδα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα. Πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ανθεκτικές στη δράση της ινσουλίνης στο σώμα τους και παράγουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση. Αυτό συνεισφέρει στην αυξημένη παραγωγή και δραστηριότητα ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος επίσης αυξάνει το ποσό ινσουλίνης που παράγει το σώμα σου.

Μυο-Ινοσιτόλη

Η Μυο-Ινοσιτόλη (MI) αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τον υπερανδρογονισμό και βελτιώνει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Η δράση της κατά τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) έχει μελετηθεί από πολλούς συγγραφείς. Τρέξαμε μια μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της χορήγησης Μυο-Ινοσιτόλης σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η Μυο-Ινοσιτόλη είναι αποτελεσματική στην κανονικοποίηση της ωοθηκικής λειτουργίας, τη βελτίωση των ωοκυττάρων και την ποιότητα του εμβρύου στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Reproductive Health volume 18, Article number: 13 (2021), Published: 19 January 2021 Επειδή η χορήγηση συμπληρώματος Μυο-Ινοσιτόλης μειώνει τις χορηγούμενες μονάδες rFSH κατά τους κύκλουσ υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF), είναι πιθανό η θεωρούμενη ανεπάρκεια Μυο-Ινοσιτόλης στις ωοθήκες να επιδεινώσει την σηματοδότηση FSH , οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ωοθηκικής υπερδιέγερσης για τις ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα «παράδοξο D-Chiro-Ινοσιτόλης»: πράγματι, αν και το παράδοξο D-Chiro-Ινοσιτόλης είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των ασθενών με Σύνδρομο Πολυκυστικων Ωοθηκών όσον αφορά τη μείωση της αντοχής στην ινσουλίνη, δεν έχει αποτέλεσμα στα ωοθηκικά επίπεδα όπως η Μυο-Ινοσιτόλη. Fertility and Sterility Volume 95, Issue 8, 30 June 2011, Pages 2515-2516, https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.05.027

** All data above are published as clinical trials and do not refer to EFSA claims. This means that they do not intend to be medical or therapeutical advice.